Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

BizTech 2011Вчера в София се проведе първият по рода си дискусионен форум -BizTech 2011- поставил си нелеката задача да направи пълноценен анализ на ИКТ пазара, по отношение на развитието, мащаба, водещите пазарни играчи. Но не просто анализ, който да обрисува случващото се, показвайки ни в проценти и цифри състоянието на пазара, а и прогнозиране на това какво се очаква да се случи и маркиране на основни тенденции.
Несъмнено, когато се прави опит за маркирането на тенденции и посочване на прогнози, от особена важност са данните, които биват използвани за начална точка на всеки един компонентен анализ. В случая, пред присъстващите на форума, Людмил Стойчев от агенция CBN Pannoff & Stoytcheff изнесе данни, които не са били показвани до момента и които са резултат от тяхно задълбочено проучване.И тъй като споменахме данни, ще „нахвърляме” някои от тях, за да Ви помогнем „бързо” да навлезете в обстановката преди да преминем към някои основни изводи.

Къде е ИКТ?

Според изнесената информация ИКТ секторът се намира във водещата петица при формирането на БВП на страната. В сектора оперират активно между 900 и 1000 компании в 10 сегмента. Първата половина от компаниите (първите 450) генерират реално 97% от приходите.

10-те сегмента - ключови компании

Компютърен хардуер

35-40

Компютърни услуги

170-190

Глобални доставчици на услуги

10

Интернет услуги

25-30

Офис хардуер

15-20

Ритейл

10-15

Софтуер

100-120

Телеком хардуер

20-25

Телеком интегратори

35-40

Телекоми

15-17

По отношение на заетата работна сила в сектора (на база направено проучване сред 489 компании през 2005 г. и 481-на компании през 2010г.) се наблюдава минимален ръст, като през 2005 г. броят на заетите в сферата на ИКТ е бил 37 690 хиляди, а пет години по-късно хората работещи в сферата на технологичния бизнес в България достигат 41 579. Или 1,36% от всички работещи в България, по данни на CBN Pannoff & Stoytcheff. Като цяло се наблюдава запазването на работната сили, въпреки спада в сектора. Спад, който според анализатора, ще достигне от 5 до 10 % в ИКТ бизнеса през изминаващата 2011г. Запазването на работните места, много често е в следствие на използване на активи на компаниите, което води до тяхното декапитализиране, което според Людмил Стойчев крие сериозни рискове за целия бизнес модел на съответната фирма. Всичко това означава, че трябва да се търсят начини за оптимизиране на разходите. Един от вариантите е свързан със съкращаването на по-ниско квалифицираните кадри, които в пиковите моменти (2007 и 2008 г.) са били необходими.
На дискусия, сред участниците и гостите на BizTech, бяха поставени идеите за гъвкаво работно време и работа от вкъщи като варианти за оптимизиране на разходите. Като цяло беше изведена тезата, че, тези варианти, ако имат полза са минимални, особено когато става въпрос за работа от вкъщи, тъй като работещият трябва да е изградил добра работна етика и да може да управлява добре времето си.

 
16.11.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Хардуер, Софтуер, Новини

Сподели в: Share Tweet
Продължение

Още статии от същата категория

Добави коментар