Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Създаване на е-книги с InDesignВ първата част от статията ще разберете как да създавате EPUB файлове, които ще могат да бъдат отваряни и четени на различни устройства персонален компютър, смартфони, както, разбира се, и на специализираните е-четци

От години се говори за безхартиени книги, които могат да бъдат сваляни от уеб сайтове и четени на електронни устройства. Сега, когато хиляди е-книги биват изтегляни всекидневно, можем да кажем, че революцията на е-книгите е вече тук, сред нас. Е-книгите нямат за цел да изместят традиционните хартиени издания – те са по-скоро удобна алтернатива. След като поръчате своята е-книга, ще можете веднага да я свалите на вашия компютър, смартфон или е-четец и да започнете да четете. Ще можете лесно да „претърсвате“ целия текст за специфична дума или фраза, да избирате както определен шрифт, така и неговия размер, който да не ви уморява при четене и да бъде подходящ за вас. И не само това, можете да добавяте отметки, анотации и бележки. Не на последно място в едно-единствено устройство с компактни размери (е-четец) можете да съхранявате цяла библиотека.

При всички тези плюсове, комбинирани с постоянно увеличаващото се търсене на е-книги, не може да ни учуди, че издателите предлагат някои от изданията си и в дигитален формат.

Когато си мислите за е-книга, може би най-вероятно си представяте PDF файл, който може да бъде създаден и пакетиран за комерсиално доставяне чрез интернет. Несъмнено PDF форматът е широко разпространен и използван. Но напоследък започна да се възприема нов XML-базиран формат за е-книги, наречен EPUB (през септември 2007 г. EPUB стана официален стандарт на International Digital Publishing Forum (IDPF), замествайки Open eBook стандарта – бел. прев.).

В тази серия от статии ще ви запозная първо с файловия формат EPUB, след което и с най-добрите практики, които трябва да следвате при създаване на документ в InDesign, който след това да бъде експортиран като EPUB. Накрая ще ви „преведа“ през основните стъпки за експортиране на EPUB файл. Впоследствие ще обърнем внимание на възможностите за редактиране на EPUB файлове след тяхното
експортиране.

Какво е EPUB файл

Файловият формат EPUB е безплатен, отворен стандарт за е-книги, който е разработен от International Digital Publishing Forum (IDPF). За разлика от PDF, при който страниците са с фиксиран размер, EPUB е създаден, за да позволява на съдържанието да се „адаптира“ към възможностите на различните четящи устройства без значение дали техният екран е голям или не, дали поддържаната резолюция е висока или ниска1.

EPUB файлът всъщност трябва да се разглежда като пакет, който съдържа XML файлове, XHTML файлове и опционални CSS стилове. Също така може да съдържа шрифтове и изображения. Можете да отваряте и разглеждате EPUB файлове със съвместими четци като Adobe Digital Editions, Stanza за iPhone, Sony Reader, или можете да ги конвертирате във файлов формат, който може да бъде отворен от други четящи устройства, като например Amazon Kindle, повечето смартфони (има множество приложения за различните мобилни платформи – бел. прев.).

EPUB бързо се превръща в предпочитан от индустрията стандарт. Вместо да се създават е-книги в различни формати, много по-ефективно е да се започне с един EPUB файл, който след това да бъде конвертиран към необходимите формати.

InDesign позволява експорт към EPUB файлове, така че след като създадете печатната версия на изданието, можете да конвертирате същото съдържание в EPUB файл (Фиг. 1).

Създаване на EPUB файл

Създаването на EPUB файлове в действителност е много лесна задача – единственото, което трябва да направите, е да изберете менюто File и оттам Export for Digital Editions. Въпреки казаното, най-важната част от процеса е да създадете вашия InDesign документ по такъв начин, че да може лесно и точно да бъде прехвърлен в EPUB файл. Така че, преди да се насочите към менюто File, прочетете останалата част от статията.

Следват някои от най-добрите практики и важни неща, които трябва да вземете под внимание, докато създавате InDesign документа, който смятате впоследствие да експортирате към EPUB файл.

Page Layout (оформление на страницата)

Може би най-важното нещо, което трябва да знаете и разберете, е, че EPUB файлът, който създавате, няма да изглежда по-същия начин, както печатната версия на книгата, освен ако оригиналният дизайн не е много опростен. Например, ако книгата съдържа странична лента с бележки и изображения с надписи, разположението на тези елементи ще бъде различно в EPUB файла и цялото съдържание ще бъде показано в един непрекъснат поток, при който всички споменати по-горе елементи ще бъдат слети с основния текст. Това несъмнено ще предизвика истински хаос по отношение на дизайна на списания и учебници, но при един роман най-вероятно няма да забележите голяма разлика между печатната версия на книгата и нейния електронен вариант.

Някои от е-четците прилагат своя собствена система за оформление на страниците.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
19.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Практика, Софтуер

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар