Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Полезни инструменти за креативни професионалистиСтартираме поредица от статии с практична насоченост, чиято основна цел е да ви представяме интересни софтуерни решения, с помощта на които бихте могли да оптимизирате работния си процес и да облекчите ежедневната си работа, премахвайки ненужния стрес, възникващ в някои често срещани ситуации, като например конвертирането на документи от един формат в друг, загуба на архивни файлове или опит за възстановяване на остарели проекти

В първата статия от поредицата ще ви представим полезен плъгин с основна цел да ви спести часове допълнителен труд. Идеята е, че чрез него можете да конвертирате готовия документ от един формат в друг, премахвайки нуждата от ръчното му пресъздаване отново. Звучи наистина страхотно, тъй като би трябвало да си спестите хиляди часове труд и да върнете към „живот“ може би позабравени документи, но наистина ли е така? В следващите редове ще се опитаме да отговорим на въпроса заслужава ли си наистина да инвестирате пари в подбрания от нас софтуерен инструмент.

Конвертиране на PDF файлове към редактируеми InDesign документи

Поставяме началото с плъгина PDF2ID. Името му е достатъчно подсказващо, но все пак ще кажем, че става въпрос за Adobe InDesign плъгин, който има за цел да конвертира произволен PDF файл в редактируем InDesign документ.

Ползите от подобно софтуерно решение могат да бъдат разгледани в три посоки. При първия вариант след създаването на pdf файл сте изтрили работния документ (може би InDesign-ски), смятайки, че сте приключили работа, но за съжаление (както обикновено става) се налага да бъдат нанесени корекции. Използвайки плъгина, би трябвало лесно и много бързо да се „върнете“ в InDesign, където да оправите проблемите и да изчистите грешките.

Вторият вариант е свързан с начина, по който се справяте с архивирането и запазването на готовите проекти, и по-специално съхранението им като PDF файлове. Ако ви се наложи в даден момент да „изтеглите“ нещо от архива, то най-вероятно пред вас ще се появят множество проблеми.

Третият вариант съвсем спокойно може да бъде разгледан като по-заобиколен, но все пак е напълно възможно да възникне подобна ситуация и в действителността. Става въпрос за случаите, когато ви изпращат файл, който е създаден с програма, с която вие не разполагате. В този случай най-лесният вариант вероятно би бил да помолите клиента да създаде чрез приложението, което ползва, pdf файл, който да ви изпрати. След това, използвайки споменатия плъгин, вие да конвертирате файла и да започнете работа в приложението, с което разполагате.

И в трите случая наличието на подобен плъгин би било от полза.

Затова нека обърнем малко повече внимание на неговите възможности.

Възможности

PDF2ID е базиран на клиент-сървър архитектура и когато PDF файл бъде изпратен за конвертиране, самият процес се извършва от приложение, наречено PDF2ID Desktop Server. Този факт е интересен, но специално нас като потребители ни интересува нещо друго, а именно какви са ползите и предимствата от използването на споменатата архитектура? Основните ползи са три, като и трите са много важни от наша гледна точка. На първо място се гарантира възможността PDF2ID да се възползва максимално от развитието на хардуера през годините, и по-специално от появата на многоядрените процесори. Тази особеност гарантира на всички притежатели на мощни многоядрени системи, че процесът на конвертиране ще се извършва по-бързо, а в крайна сметка няколко секунди при всяко конвертиране в един по-дългосрочен план могат да означават много спестени часове, и то само при преобразуването на документите. Също така PDF2ID Desktop Server използва собствена памет и за финал, ако има проблеми с него (ако например „увисне“ по време на конвертирането), то InDesign няма да бъде засегнат от този проблем и можете да продължите работата си, без никаква опасност за проекта, който е отворен в приложението на Adobe.

Дотук разбрахме, че плъгинът служи за конвертиране на PDF файлове към InDesign, както и че използва клиентсървър архитектура. Но какво още?

Няколко думи и за останалите особености, които ще ви предложи решението на Recosoft Corporation. На първо място можете да залагате специфични опции при процеса на конвертиране, като например дали да бъде конвертиран целият PDF файл, да извадите само текста или изображенията. Всичко това ви позволява да настроите самия процес според специфичната необходимост на файла, който трябва да конвертирате.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
19.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Практика, Софтуер

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар