Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Книгата започва в края на скролбараЕ-книгите са най-новата гореща тема. Поне в рамките на медийната индустрия. Извън нея едва ли някой обръща особено внимание на дигиталния конкурент на печатните книги. Valentina L’Abbate представя проучване, което предвижда бляскаво бъдеще за добрите стари книги.

Синьо небе, бели пясъчни плажове и туристи в шезлонги с малки магически джаджи в скута. Те са вперили хипнотизиран поглед в трептящия екран, пръстите им ловко скролират надолу към следващата страница. Измислица или реалност? Е-книга вместо намачкано мазно томче с меки корици до слънцезащитния крем. Проучване за купувачите и читателите на книги, проведено от Германската асоциация на книгоиздателите и търговците на книги (German Publishers and Booksellers Association), ни дава представа за това, как ще изглежда в бъдеще пазарът на книги в Германия.

Типове купувачи на книги и читатели

Хората, възприемащи четенето на книги като забавление, няма да бъдат дистанцирани от тях чрез технически иновации като интернет. Постматериалистите и консервативно настроените личности – според проучването това е групата на най-ентусиазираните любители на четенето и съответно основните купувачи, купуват поне 15 книги всяка година, поради което те са основният катализатор на търговията с книги. Те се наслаждават да обикалят и разглеждат книжарниците, оценяват много положително личното отношение към тях и обикновено купуват книга при всяко посещение в книжарница – за себе си или като подарък.

Те са важна група благодарение на големия потенциал за закупуване на книги. Поради тяхното социално положение те възприемат книгите като престижни стоки, ценят скъпите издания с твърди корици и множество висококачествени лъскави фотографии и могат да си позволят да похарчат немалка сума, без дори да се замислят, но в същото време са отворени към онлайн света като опция. По-младото поколение, което е добре запозната с думи като мобилност и ИТ, е склонно да разчита повече на интернет за фактическа и техническа информация. Техният начин на живот изисква скорост и гъвкавост, поради което не трябва да се изненадваме, че те предпочитат кликването с мишката, отколкото разходка до най-близката книжарница. Студентите, младите професионалисти, но също така и малките ученици могат да бъдат открити в тази група.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
23.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Практика

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар