Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Ден на печатните технологии в съвременния святНякои неща в живота изначално се движат в положителния оценителен сектор за мен. Обикновено това са лекции, срещи, откривания и конференции, които си поставят цели, различни от това да ни помогнат да „убием“ няколко часа от работния ден.

Кои са съставките за една добра конференция, би се запитал всеки от нас.

Всъщност по темата бих могъл да изпиша доста — по простата причина, че конференцията бе организирана от „Принт енд Пъблишинг“ ООД, издател на българските специализирани списания „Полиграфия“, ProGrafica и ProPack, и се проведе под егидата на „манроланд България“ ЕООД и с подкрепата на Съюза на печатарската индустрия в България.

При старта въпросите, стоящи пред нас, не бяха един и два, тъй като съзнавахме, че това ще бъде първи опит за конференция от такъв вид и мащаб. Започвайки от това, какви ще бъдат поставените цели, т.е. какво бихме искали да получим в края на деня, до по-лесното (или по-трудното, зависи от ъгъла, от който ще погледнем на нещата) — измислянето на име, което ясно да показва не само формата (ден) но и темата (печатните технологии) и връзката на всичко това с ежедневието на всички професионално заинтересовани (съвременния свят).

Защо ви казвам всичко това? Защото „Денят на печатните технологии в съвременния свят“ не само постави
началото на специализираните полиграфически конференции у нас (не ме разбирайте погрешно, да си първи винаги е добре), но и притежаваше онези специфични съставки за успешно протичане и добра оценка от публиката. Добрата оценка (ако съдим по резултатите от анкетата) е важна за всички събития, но тук тя е от особено значение поради нейния професионален характер. Присъстващите в залата бяха или от бранша, или насочващи се към реализация в него. И когато хора, които не просто работят в бранша, а живеят за него, дадат добра оценка, това означава, че първият опит е бил успешен. И по-важното, очаквали са той да бъде направен, чакали са някой да извърви трудния, но в крайна сметка удовлетворяващ път за организирането на един добре структуриран, изпълнен с интересни теми (адмирациите за което, разбира се, трябва да бъдат насочени към лекторите) ден – Деня на печатните технологии в съвременния свят.

Какво се случва с бранша

Петър Кънев, председател на УС на СПИБ, изнесе информация, показваща, че индустрията осигурява работни места на 7 000 – 10 000 служители с обем от над 800 милиона лева годишно. Според него секторът все още е във вихъра на кризата и едва ли ще достигне скоро предкризисните си нива. За сметка на това европейската полиграфия излиза от кризата.

И към темите

На 8 юни в Интер Експо Център София (IEC) се проведе първата специализирана полиграфическа конференция „Ден на печатните технологии в съвременния свят – новости и тенденции в полиграфията“. Зала „Витоша“ на комплекса събра над 130 посетители, дошли да чуят и научат за най-новите технологии, продукти и услуги в областта на полиграфията.

Участници в първата полиграфическа конференция бяха фирмите „манроланд България“ ЕООД, „Булграфика“ ЕООД, „Вълканов Трейд“, Konica Minolta България, „Полиграфснаб“ АД и „Канак“ ООД.

 
30.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Практика, Печат, Събития, Интервюта

Сподели в: Share Tweet
Продължение

Още статии от същата категория

Добави коментар