Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Креативното – за творчески задачи, а не за решаване на рутинни проблемиЗа много от Вас е интересно, увлекателно и значимо заснемането и обработката на най-добрите снимки, създаването на дизайн и оптималната подготовка на проекта за печат или друга форма на представяне. Но безспорно най-важното е подготвеният проект да бъде отпечатан с максимално качество при оптимална цена и време за изпълнение.

Калибрираните и профилирани монитор, скенер и цифрова камера са предпоставка за цветово вярна визуализация на компютърния екран. В работния поток на графичния проект следва етапът на междинно представяне или изработване на крайния продукт — с мултимедиен проектор, принтер, цифрова или конвенционална печатна машина. Мултимедийните проектори подлежат на ICC-профилиране с отличен резултат, но този тип устройства имат по-малка значимост при дизайн и подготовка за тиражен печат, затова няма да им отделяме специално внимание.

След представяне на екран логично идва опитът за примерно отпечатване на проекта в студиото с помощта на цветен принтер — лазерен или мастиленоструен. За съжаление вярното цветопредаване не се получава „по подразбиране“, дори и при наличие на добър офис принтер. Основните причини за този проблем са няколко — стандартните драйвери обикновено са RGB, масовите хартии позволяват да се отпечатат ярко и наситено някои цветове, но нямат достатъчно широко цветово пространство за всички типове мастила или тонери, с които работят принтерите за общо предназначение. При необходимост от примерни разпечатки от такъв принтер максималното възможно качество за дадена хартия може да се постигне след генериране на индивидуален ICC-профил.

Оптимизацията на конкретния печат се изразява в неутрализиране на сивата скала, ограничаване на намастиляването и коригиране на цветовете за максимално съответствие с еталонните. Крайният резултат зависи от качеството на принтера и използваната хартия. Няма да превърнем офис принтера в цветопробна система, но на качествена медия ще печатаме с минимален разход на мастило или тонер при достигане на качество, приемливо за част от заданията. Това прави инвестицията в профилиране рентабилна. В най-голяма степен това се отнася за мастиленоструйните принтери, които „по подразбиране“ печатат много добре само на специално включените в драйвера фотохартии. След профилиране ще можем да използваме и друга хартия, която отговаря на нашите изисквания за съотношението цена/качество.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
19.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Печат, Реклама

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар