Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

Тайната сила на хартиятаДа, доста загадъчно и доста неясно заглавие за това, което ще се „случи“ на няколкото страници, отделени на темата в списание ProGRAFICA.

В това пространство, където, надяваме се, ще бъде поставено само началото на темата (тъй като със сигурност не можем да я смятаме за изчерпана), ще ви представим отделни творци и техните уникални решения, в основата на които е хартията.

Хартията като средство, като „основа“, носеща магията на комуникацията.

В какво се състои нейната тайна сила? Коя е причината, или са няколко, хартията да има толкова дълбока символика за повечето от нас? Определено такава не липсва, но днес ще разгледаме нещата по по-различен начин. Ще ви покажем как творците успяват да „овладеят“ тази неподозирана сила, за да ни въздействат по начин, който едва ли може да бъде предизвикан чрез нещо друго. Или поне не толкова успешно. Ще си говорим, или по-скоро ще гледаме как хартията играе ролята на основно изразно средство, носител на посланието, основна медия.

Може би някой би ни опонирал моментално, че хартията отдавна не е основна медия, използвана от творците за изразяване. И да, несъмнено ще бъде прав, тъй като много дизайнери използват дигиталните медии, за да вдъхват живот на приказните светове, които творят. Но дали именно това не прави избора на тези, „другите“, още по-специален и дали именно поради тази причина (и чувството за лека носталгия) ние, зрителите, възприемаме посланията, отправени по този начин, съвсем различно?

Да, труден въпрос, може би с невъзможен отговор. И все пак има нещо – силно привличане, магия или друго чувство, което просто ни тегли към физическите проекти. Това е нашият отговор като наблюдатели, но какво ли си мислят творците, които използват тази „умираща“ медия в дигиталната епоха, в която навлизаме с все по-бърза скорост?

Със сигурност откриват нещо. Може би факта, че хартията като медия, като основа, е всъщност много податлив материал. И така творецът може не само да изгради един истински предмет, но и да сътвори „реални“ магически светове.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
27.03.2012.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Практика, Дизайн

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар