Забравена парола

Ще получите нова парола на посочения от Вас email.

 

За думите и образитеПроектът „Каравана на десетте думи“ е създаден през 2003 г. от Theâtre des Asphodèles в Лион, Франция. Инициативата включва провеждането на събития от културно, артистично и образователно естество. В основата е интерпретацията на думи и изрази от френския език. Създателите на проекта са вдъхновени от философията на Колюш и абат Пиер: „Всеки човек има правото на храна, вода и сън, но също и на изразяване по свой собствен начин.“ В този смисъл Караваната дава на участниците възможност да творят и експериментират с думите извън прякото им значение, да покажат богатството и разнообразието на представите, които всеки от нас носи в себе си. От 2008 г. България също става част от този творчески и културен обмен. Тази година две изложби и прожекция на филм, представящ кадри от миналогодишните творчески прояви, се проведоха в арт център „Алтера“ по време на седмицата на франкофонията в края на март.

За първи път в историята на проекта бяха показани обекти от сферата на графичния дизайн. Деветнайсет плакатисти, сред които бивши и настоящи студенти и преподаватели от специалност „Плакат и визуална комуникация“ в Националната художествена академия, подредиха по стените на галерията своя образен прочит на десетте думи от Караваната на 2010: Baladeur – скитащ се, разхождащ се, скиталец; уолкмен; Сrescendo – кресчендо; Escagasser – смачквам, смазвам, премазвам от бой, насилие; Cheval de Troie – Троянски кон; Galère – галера, тежък физически труд; Mentor – ментор; Мobile – мобилен; Remueméninges – мозъчна атака; Variante – вариант; Zapper – премигвам, сменям бързо каналите с дистанционно.

Експозицията, съдържаща 47 плаката, беше организирана от Дамян Дамянов, който с помощта на свои приятели успя да насърчи талантливите художници да навлязат в дълбочината на значенията на десетте френски думи и да ги облекат в авторска графична форма.

Специално за читателите на ProGRAFICA потърсихме коментар от някои от участниците в изложбата. Те ни разказаха как думите от един чужд език могат да се трансформират в образ с виц, разсъждаваха за общото и различното между словото и графичния дизайн и споделиха какво е вдъхновило участието им в „Каравана на десетте думи“.

Дамян Дамянов:

Роки Флатс е планинско плато край град Денвър, известно с радиоактивното си минало. Там са погребани милиони тонове отпадъци, напоени с разпадащи се атоми плутоний и уран. След безуспешни опити замърсяването да бъде изолирано от проникване в подпочвените води и въздуха, големите умове в енергетиката трябвало да попречат приближаването на когото и да било през следващите 10 000 г. – периодът на разпад на адските атоми. След като бил взет предвид фактът, че човешките езици се променят толкова бързо, че след 500–600 години са почти неузнаваеми, било решено да се поставят табели със забраната на седем езика, но придружени с изображения.

Целия текст можете да прочетете в печатното издание.

 
23.08.2011.
Автор: Pro GR
0 Коментари
Таг :

Дизайн, Събития

Сподели в: Share Tweet

Още статии от същата категория

Добави коментар